kuchenka elektryczna

Kuchenka elektryczna coraz częściej gości w polskich domach, zastępując tradycyjną kuchenkę gazową. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej, ponieważ jej jedynym źródłem zasilania jest sieć elektryczna. Pozwoli na wygodne, szybkie i całkowicie bezpieczne gotowanie. Na rynku znajdziemy wiele kuchenek elektrycznych, które różnią się sposobem montażu i działania, rozmiarem, wyglądem, a także ceną.

Kuchenka elektryczna – wolnostojąca czy do zabudowy?

Kuchenka jest niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Jeśli zdecydujesz się na wybór modelu elektrycznego, będziesz musiał jedynie podłączyć wtyczkę do gniazdka, aby przystąpić do gotowania. Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje kuchenek, ale zanim przejdziesz do ich wyboru, powinieneś zastanowić się, czy interesuje Cię kuchenka elektryczna wolnostojąca, czy może do zabudowy. Ta pierwsza zajmuje więcej miejsca i zazwyczaj ustawia się ją w ciągu szafek kuchennych. Warto zwrócić uwagę na jej wygląd, aby pasował do reszty sprzętów AGD i nie zaburzył wyglądu całej kuchenni. Natomiast kuchenka do zabudowy lepiej wkomponuje się w wystrój w kuchni, ale wymaga nieco więcej zachodu. Płytę grzewczą należy bowiem zamontować na blacie, a piekarnik umieścić w szafce kuchennej. Decydując się na to drugie rozwiązanie, będziesz mieć większe pole do manewru, gdyż piekarnik możesz umieć w dowolnym miejscu. Nie musi się ona znaleźć bezpośrednio pod płytą grzewczą.

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem – wymiary

Wolnostojące kuchenki elektryczne zajmują więcej przestrzeni w kuchni, dlatego mogą nie być dobrym rozwiązaniem do małych i nieustawnych pomieszczeń. Standardowe kuchenki na prąd mają 85 cm wysokości i 60 cm głębokości, a szerokość w zależności od modelu może wynosić 50 cm lub 60 cm. Na rynku można jednak spotkać modele większe, których szerokość dochodzi do 90 cm. Dysponują one większą liczbą pól grzejnych, dlatego będą odpowiednie dla wieloosobowej rodziny. Jeśli chodzi o kuchnie elektryczne do zabudowy, to standardowa 4 palnikowa płyta grzewcza zazwyczaj ma około 58 cm szerokości i 52 cm głębokości. Natomiast piekarnik elektryczny około 60 cm szerokości i tyle samo wysokości, a głębokość mieści się w granicach 55-57 cm. Jeśli masz małą kuchnię i liczy się dla Ciebie każdy centymetr wolnej przestrzeni, możesz wybrać płytę dwupalnikową, której szerokość nie przekracza 30 cm.

kuchenka elektryczna

Kuchenka elektryczna – rodzaj płyty

Musisz wiedzieć, że kuchenki elektryczne, zarówno te wolnostojące, jak i do zabudowy, różnią się między sobą rodzajami płyt grzewczych. Kiedyś dostępne były jedynie kuchenki z żeliwnymi krążkami grzejnymi. Jednak teraz praktycznie zniknęły z rynku i można spotkać jedynie pojedyncze modele. Dwie główne kuchenki elektryczne, które dostępne są w sprzedaży, mają płyty ceramiczne lub indukcyjne. Na pierwszy rzut oka obie płyty grzewcze są do siebie bardzo podobne. I choć ich źródłem zasilania jest prąd, różnią się między sobą sposobem działania.

W płytach ceramicznych za ogrzewanie odpowiedzialne są specjalne grzałki lub spiralki, które rozgrzewają się do czerwoności. Dzięki temu od razu wiadomo, kiedy pole osiągnęło wysoką temperaturę i można przystąpić do gotowania. Niestety pola ceramiczne rozgrzewają się dość długo, a później równie długo stygną. Dochodzi również do strat cieplnych, przez co płyty ceramiczne nie należą do energooszczędnych urządzeń.

Coraz większą popularnością cieszą się kuchnie z płytą indukcyjną, które do działania wykorzystują zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Z tego też względu wymagają użytkowania specjalnych garnków z dnem ferromagnetycznym. Gotowanie na indukcji jest jednak szybsze, bezpieczniejsze i o wiele bardziej energooszczędne niż na płycie ceramicznej. Nie dochodzi do strat energii, gdyż ciepło wytwarzane jest bezpośrednio w dnie naczynia. Podczas gotowania nagrzewa się tylko pole grzejne, na którym ustawiony jest garnek. Pozostała powierzchnia płyty jest zimna, co zapobiega przypadkowym poparzeniom. Choć kuchenki z płytą indukcyjną nie są tak tanie, jak te z płytami ceramicznymi, warto pokusić się o ich zakup. Cechują się wysoką energooszczędnością, więc zakup zwrócić się w niedługim czasie.

Piekarnik w kuchniach elektrycznych

Oprócz płyty grzewczej, każda wolnostojąca kuchenka elektryczna składa się z piekarnika. Jest on równie ważnym elementem, dlatego jego parametry i funkcje każdy użytkownik powinien dobrać do swoich potrzeb. Piekarniki elektryczne różnią się przede wszystkim pojemnością komory i liczbą funkcji grzania. Wszystkie oferują grzanie górne i dolne, a standardem powoli staje się termoobieg, który pozwala piec jednocześnie kilka potraw na różnych poziomach. Poza tym wiele piekarników wyposażonych jest w grill elektryczny, funkcję rozmrażania czy szybkiego nagrzewania. Przed zakupem warto również zwrócić uwagę na funkcje, które ułatwiają użytkowanie piekarnika, czyli na zamontowane prowadnice i opcje czyszczenia. Najtańsze modele mają jedynie specjalne emalie, które zapobiegają gromadzeniu się zanieczyszczeń. Natomiast bardziej zaawansowane piekarniki dysponują funkcją katalizy i pyrolizy, dzięki którym czyszczenie komory piekarnika odbywa się w sposób automatyczny.

 kuchenka elektryczna Kuchnia elektryczna Amica 58EE1.20W

Rodzaj frontu: Tradycyjny
Ilość pól grzejnych: 4
Ilość funkcji piekarnika: 2
Pojemność piekarnika (l): 69
sprawdź cenę
 kuchenka elektryczna Kuchnia elektryczna Gorenje EC6351XC

Rodzaj frontu: Szklany
Ilość pól grzejnych: 4
Ilość funkcji piekarnika: 11
Pojemność piekarnika (l): 66
sprawdź cenę
 kuchenka elektryczna Kuchnia elektryczna Gorenje ECT6353XPI

Rodzaj frontu: Tradycyjny
Ilość pól grzejnych: 4
Ilość funkcji piekarnika: 11
Pojemność piekarnika (l): 71
sprawdź cenę
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *